Must på dina äpplen

Så här går det till 

Efter bokad tid lämnar du in dina äpplen. Jag mustar vanligtvis dagen efter inlämning. SMS avisering när musten är färdig.

Minst 60 kg för must på endast egna äpplen. 6 st. fulla pappkassar motsvarar ca 60 kg.

Byter troligen till denna förpackning framöver
Byter troligen till denna förpackning framöver

Väg på din personvåg


Boka inlämning

Via formuläret eller telefon 10 - 19 dagligen

0739036268

Priser

Inkl. moms

3 liters bag-in-box

96 kr

Råmust opastöriserat/liter

23 kr

Swish betalning

OBS! Läs nedan om vilka äpplen som går bra att musta

Tack vare pastöriseringen förlängs hållbarheten upp till ett år eller mer

Vilka äpplen går bra att musta?

Dina äpplen behöver inte vara perfekta även fallfrukt går bra att musta så länge dom inte är smutsiga. Svarta fläckar, spår efter rönnbärsmal och ytliga skador gör ingen skillnad på mustens smak. Sortera ut kvistar och blad.

Det du ska rensa bort för att undvika giftet patulin är mögliga, ruttna och mycket bruna äpplen, rensa även bort maskätna äpplen. Jag mustar inte fallfrukt från häst, ko eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier.

Mjöliga sorter och övermogna äpplen undanbeds då det blir en svårpressad sörja.

Hur vet man att äpplena är mogna?

Det mogna äpplets stjälk släpper lätt från trädet och att kärnorna blivit mörk bruna är också ett mognads-tecken.

Pastörisering

Musten värms upp till ca 80 grader innan tappning. Tack vare pastöriseringen förlängs hållbarheten upp till ett år eller mer. Öppnad förpackning håller upp till en månad i kylen. Väljer du att inte pastörisera musten så är hållbarheten 4-6 dagar i kylskåp i ett tätt kärl. Man kan med fördel frysa opastöriserad must. Opastöriserad must kan jäsas till cider och vin.