


Must på dina äpplen
Så här går det till
Efter bokad tid lämnar du in dina äpplen. Jag mustar vanligtvis dagen efter inlämning. SMS avisering när musten är färdig.
Minst 60 kg för must på endast egna äpplen. 6 st. fulla pappkassar motsvarar ca 60 kg.

Väg på din personvåg
Boka inlämning
Via formuläret eller telefon 10 - 19 dagligen
0739036268
Priser
Inkl. moms
3 liters bag-in-box
96 kr
Råmust opastöriserat/liter
23 kr
Swish betalning
OBS! Läs nedan om vilka äpplen som går bra att musta
Tack vare pastöriseringen förlängs hållbarheten upp till ett år eller mer
Vilka äpplen går bra att musta?
Dina äpplen behöver inte vara perfekta även fallfrukt går bra att musta så länge dom inte är smutsiga. Svarta fläckar, spår efter rönnbärsmal och ytliga skador gör ingen skillnad på mustens smak. Sortera ut kvistar och blad.
Det du ska rensa bort för att undvika giftet patulin är mögliga, ruttna och mycket bruna äpplen, rensa även bort maskätna äpplen. Jag mustar inte fallfrukt från häst, ko eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier.
Mjöliga sorter och övermogna äpplen undanbeds då det blir en svårpressad sörja.
Hur vet man att äpplena är mogna?
Det mogna äpplets stjälk släpper lätt från trädet och att kärnorna blivit mörk bruna är också ett mognads-tecken.
Pastörisering
Musten värms upp till ca 80 grader innan tappning. Tack vare pastöriseringen förlängs hållbarheten upp till ett år eller mer. Öppnad förpackning håller upp till en månad i kylen. Väljer du att inte pastörisera musten så är hållbarheten 4-6 dagar i kylskåp i ett tätt kärl. Man kan med fördel frysa opastöriserad must. Opastöriserad must kan jäsas till cider och vin.