
Must på dina äpplen
Här på Arnö musteri får du must på endast dina egna äpplen, så här går det till.
Du bokar inlämnings-dagen (info nedan), inlämning söndag till torsdag kl 14 - 18 . På plats lägger du över dina äpplen i backar. SMS avisering när musten är färdig att hämtas, senast ett par dagar efter inlämning kl 14 - 18.
Minst 50 kg för must på endast egna äpplen. Det blir runt 10 st 3 liters bag-in-boxar.
Tips, väg på din personvåg.
Du får musten i 3 liters bag-in-boxar.
Priser
inkl. moms
Swish betalning
3 liters bag-in-box
95 kr
Råmust opastöriserat pris per liter
Hanterings-avgift 150 kr tillkommer vid vikt under 50 kg. Ta med dig rena kärl/dunkar att tappa upp musten i. 50 kg äpplen blir ca 30 liter must.
25 kr
Vilka äpplen går bra att musta?
Mjöliga sorter (sommar_äpplen) och övermogna äpplen undanbeds då det blir en svårpressad sörja.
Dina äpplen behöver inte vara perfekta även fallfrukt går bra att musta så länge dom inte är smutsiga. Svarta fläckar, spår efter rönnbärsmal och ytliga skador gör ingen skillnad på mustens smak. Sortera ut kvistar och blad.
Det du ska rensa bort för att undvika giftet patulin är mögliga, ruttna och mycket bruna äpplen, rensa även bort maskätna äpplen. Jag mustar inte fallfrukt från häst, ko eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier.
Kan jag lagra mina äpplen inför mustning?
Min erfarenhet av att få in lagrade äpplen är oftast negativ då många äpplen börjar mörkna, i vissa fall bli övermogna och inte ger lika mycket must.
Om ni inte har något annat alterntiv än att lagra så behöver ni gallra ur och se över era äpplen inför mustningen.
Går det att musta päron?
Ja det går att musta päron. Vid mustning av päron behövs en femtedel äpplen i blandningen, äpplena har en syra som ger lång hållbarhet.
Det är mer nogrant när du skördar päron för mustning. Skördar du dom för tidigt så finns en risk att dom är för hårda för att krossas och ger mindre smak. Om päronen blivit mjuka och goda att äta så blir dom oftas mer mos än juice. Bästa skördetid skulle vara strax innan dom mjuknar.
Hur vet man att äpplena är mogna?
Det mogna äpplets stjälk släpper lätt från trädet och att kärnorna blivit mörk bruna är också ett mognads-tecken.
Pastörisering
Musten värms upp till ca 80 grader innan tappning. Tack vare pastöriseringen förlängs hållbarheten till ett år eller mer. Öppnad förpackning håller en månad i kylen.
Opastöriserat
Väljer du att inte pastörisera musten så är hållbarheten 4-6 dagar i kylskåp i ett tätt kärl. Man kan med fördel frysa opastöriserad must. Opastöriserad must kan jäsas till cider och vin.

